BUMAD BOZKIR ARAŞTIRMASINI BİTİRDİ.


Bozkır Tarih Ve Tabiatı Araştırma Yaşatma Kültür Ve Eğitim Derneği   (BOZDER) tarafından ilçemize davet edilen Boğaziçi   Uluslar Arası Mağara Araştırma  Derneği  BUMAD ekibi  19 mayıs Perşembe öğleden sonra ilçemize gelmiş,Dere Kasabası ile Sorkun Kasabası sınırlarında bulunan Akmuar Mevkiisinde araştırmaya başlamıştır.





Akmuar mevkiinde asırlardan beri dilden dile dolaşan efsanlerle pekişen ‘’ acaba içinde ne var? Ne kadar derinliği var gibi meraklara konu olan AKMUAR DÜDENİ ilk çalışma noktaları oldu.


Perşembe akşama doğru  mağaranın olduğu dağa  yarım saatlik bir tırmanışın ardından varılan mağara ağzını kontrol eden Sencer  ÇOLTU;  mağaranın çöküntü sonucu oluşan bir mağara olabileceğini söyledi.


 İniş için gerekli malzemeler hazır hale getirilip iniş emniyeti sağlandıktan sonra ‘’ön tespit’ için mağaraya giriş yapan Sencer bey, ilk ölçümünü yapıp yukarı çıkmış ve 15 metrelik yarı eğimli dik bir inişten sonra mağaranın devam ettiğini tahmini 25-30 metre daha derin olduğunu söyledi.





Mağaranın koordinatlarını gprs  cihazına kaydettikten sonra  konaklayacakları ve bölgeye adını veren pınarın olduğu noktaya doğru  inişe geçildi.








İniş güvenliği sağlanırken.











Mağaranın tam ölçümlerini alabilmeleri için gerekli olan iniş ve emniyet teçhizatını döşemek için  kampın kurulması gerekiyordu. Kamp kurma işlemi gece karanlığında tamamlanınca mağara iniş ön hazırlığı da  20 mayıs Cuma gününe kaldı.

Cuma sabahı erken saatlerde harekete geçen ekip mağaraya yeniden çıkarak gerekli güvenlik ve iniş teçhizatını döşedikten sonra ölçümlere başlamıştır.



Ölçüm sonuçlarını açıklayan Havva YILDIRIM'ın verdiği bilgilere  göre mağaranın 15mt lik ik girişinin ardından 35 metrelik dik bir iniş daha mevcut olup, mağaranın tabanında mağara girişinden düşen yahut atılan taş kaya ve ağaç parçalarından oluşan 1,5 metre merkez yüksekliği olan bir yığın mevcut olup, yığın içerisinde yapılan araştırmada plastik oyuncak top ve fare zehri gibi değişik buluntuların yanında keçi ve yırtıcı bir havyan iskeleti de tespit edilmiştir.Mağaranın toplam yüksekliği 50 metredir



ilk 15 mt lik inişten mağaranın ağzına doğru 

















Mağaranın en alt noktasından mağaranınn ağzına doğru.








Mağaranın en dip noktasında biriken taş vs.







Zeminden mağaranın içi







Ölçümler Cuma öğleden sonra tamamlanmış ve ekip Aygır Gediği mevkisinde dinlenme molası  vermiştir.












Mağaraya giriş yapan Oğuz Karaçuka ve mağarada oluşan travertenler











Çalışmaların  tam detayı ve Dereiçi Kasabasında ki mağara araştırma çalışması en kısa zamanda yayınlanacaktır.


BOZDER Bşk Yrd Hüseyin DUMRU

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.